Adaptacija stanova

15 koraka do renoviranog stana

Niko zaista ne voli da se upušta u renoviranje stana jer su to dugotrajni, prljavi i često dosta skupi radovi za koje ne znate kada će se tačno završiti. Međutim, to ne mora da bude tako ako nađete prave majstore i, što je najvažnije, ako napravite plan po kojem ćete tačno znati kada nastupaju koji radovi, koliko oni traju i koliko oni koštaju. Upravo na ova pitanja daćemo vam odgovore i to na primeru jednog prosečnog stana od 70 kvadrata.

15 koraka do renoviranog stana

1. Sve staro napolje

Okej, ušli ste u stari stan i odmah vam je jasno da neke stvari moraju odmah napolje. Dakle, prvi korak je demontaža. To podrazumeva skidanje starih pločica, sanitarija, podova (ukoliko ga mijenjate), električnih prekidača, ugradnog nameštaja, unutrašnjih vrata (ukoliko ih mijenjate).
Vodite računa da ovaj šut ne smete bacati u kontejner već ga morate odvesti na deponiju. U suprotnom rizikujete da dobijete kaznu od komunalne policije ili da izazovete gnev kod komšija…

2. Nove instalacije

Pošto je sve staro uklonjeno iz stana, vrijeme je za postavljanje novih instalacija. To podrazumjeva ugradnju plastičnih cijevi za vodovod i kanalizaciju kao i postavku električnih instalacija.

3. Poručivanje stolarije

Sada je pravo vrijeme za poručivanje novih prozora i vrata. Dakle, dok stari prozori još uvijek stoje na svom mjestu, tim iz firme za koju ste se odlučili, treba u ovom trenutku da izađe na teren i da uzme mjere za nove prozore. Isto važi i za unutrašnja vrata i sigurnosna vrata. Stara unutrašnja vrata se iznose odmah, dok spoljašnja vrata stoje sve dok ne dođe trenutak za ugradnju novih.

4. Gipsani radovi

Volite spuštene plafone? Sada je red za sve gipsane radove koje podrazumevaju pravljenje gipsanih niša, spuštanje plafona i pregradne zidove.
Da bi se skratilo vrijeme izvođenja (u odnosu na klasičan sistem gradnje: zidanje opekom i malterisanje) arhitekte sve češće koriste pregradne gipsane zidove u enterijeru.

Razbijanje predrasuda o (ne)kvalitetu pregradnih zidova

Najveća zabluda danas kod većine neupućenih ljudi jeste da se kroz gipsane zidove prenosi zvuk ili da ne može da se okači slika ili neki drugi teži element. Potpuno pogrešno mišljenje! Kao prvo, ukoliko se pregradni zidovi dobro izvedu mogu da nose i teže viseće elemente kao što su police, masivna ogledala i slično. Što se tiče prenošenje buke, zvučna izolacija kod ovakvih rešenja je jako dobra (od 45 dB do 69 dB) i zavisi od podkonstrukcije i slojeva ploča.

Debljine pregradnih gipsanih zidova

Pregradni zidovi mogu biti sa jednostrukom ili dvostrukom podkonstrukcijom, a oblažu se sa jednim ili dva sloja gipskartonskih ploča. Savetuje se upotrebu dva sloja gipskartonskih ploča i dvostruku podkonstrukciju na zidovima s većim opterećenjem. Tako ćete dobiti zid debljine 12 cm (7,5 cm konstrukcije + 5 cm ploča) što odgovara debljini zida od opeke. Ukoliko stavite jedan po jedan sloj ploče, debljina zida će iznositi 10 cm. (7,5 cm konstrukcije + 2,5 cm ploča)

5. Popunjavanje rupa

Nakon izvedenih gipsarskih radova, vrijeme je da se srede sve rupe nastale ugradnjom instalacija i rušenjem. Dakle, slijedi krpljenje šliceva na zidovima i plafonima, popunjavanje rupa ukoliko su rušeni zidovi, kao i nivelisanje ukoliko je cementa košuljica oštećenja skidanjem starog parketa. Izlivanje podoliva (nivelina) produžava vrijeme radova za period sušenja (7 dana).

6. Hidroizolacija i postavka pločica

Pre postavke keramike, obavezno je odraditi postavku hidroizolacije u kupatilu. Za hidroizolaciju zidova i podova kupatila i kuhinja kompanija Sika predlaže materijal Sikalastic 200W.
Ovaj tečan hidroizolacionog materijal je lagan za nanošenje na sve vrste podloga: beton, malter, gips, keramika i drvo. Njegova prednost je da nakon sušenja postaje elastičan i tako omogućava premošćavanje sitnih pukotina na podlozi.
Nakon postavljanja hidroizolacije slijedi ulazak keramičara i postavljanje keramike.
Pored svoje estetske funkcije, buduće površine pod keramikom imaju veliku funkcionalnu ulogu. Uz našu pomoć i stručnu gradnju odaberite i napravite vaše buduće kupatilo i kuhinju od provjerenih materijala. Nakon izbora materijala, timu može početi kompletno izvođenje radova.

Keramičarski radovi podeljeni su u tri faze:

  • prvo je potrebno pripremiti podlogu,
  • zatim na nju lijepiti keramičke pločice,
  • te na kraju fugovati (najbolji opis ove faze je ispunjavanje prostora između pločica – fuga).

7. Ugradnja prozora

Ukoliko ste se odlučili da mijenjate prozore, sada na red dolazi ugradnja spoljne stolarije koju ste prethodno naručili. Majstori će u istom danu skinuti stare prozore i postaviti nove. Podrazumijeva se da bi za ovu operaciju trebalo da izaberete neki dan bez padavina.

8. Molerski radovi

Pošto ste izabrali boje za vaš novi životni prostor, sliedi gletovanje i jedna ruka krečenja Prije gletovanja moleri treba da obrade špaletne oko novih prozora i balkonskih vrata. Dobro bi bilo i da postavite aluminijske lajsne na uglove zidova i uglove prozora. Druga ruka krečenja sledi tek u koraku 12.

9. Sigurnosna vrata

Ukoliko ste se odlučili da ugradite nova sigurnosna vrata, sada je pravi momenat da to učinite. Naravno, prethodno ste ih naručili.

10. Postavljanje podova

U zavisnosti od toga kakav ste pod izabrali (parket, masiv, laminat…), kao i površine za postavku, zavisiće i vrijeme potrebno da se ovaj korak izvede. Vodite računa da se po postavci poda, on obavezno zaštiti kartonom i folijom jer će majstori i dalje biti prisutni u stanu.

11. Postavka unutrašnjih vrata

Po postavci podova, sledi ugradnja unutrašnjih vrata.

12. Završni radovi

Blizu ste kraja! Ovo je vrijeme za postavku parket lajsni, a nakon toga kreće silikonisanje. Silinkonišu se sve rupice i šupljine između parket lajsni i zida, kao i između pervajza vrata i zida. Nakon završetka ovog dijela radova, sledi druga, odnosno, završna ruka krečenja. Ukoliko ste se odlučili da na neke zidove stavite tapete, ovo je trenutak da angažujete majstora za ovaj posao.

13. Fini radovi

Za kraj, slijedi postavljanje rasvjete i električne galanterije. U kupatilima se montiraju sanitarije, čime se okončavaju radovi na grubom renoviranju enterijera. Ipak, nemojte sklanjati kartone i folije jer ukoliko planirate ugradnju kuhinje i garderobera, oni će vam poslužiti da sačuvate podove.

14. Komadni nameštaj

Sada je vrijeme da sklonite zaštitnu foliju i otvorite (sigurnosna) vrata novom nameštaju.

15. Enterijerski detalji

Ovo je vjerovatno najlepši dio u cijelom postupku adaptiranja stana kada unosite lične detalje, postavljate slike na zidove, stavljate tepihe na podove i dekorišete stan po vašoj meri.

Zainteresovani ste za saradnju, Pridružite se Našem timu

Kontaktirajte nas i postavite nam pitanja