Mašinsko malterisanje

Co-mont Crna Gora

Mašinsko malterisanje

Mašinsko malterisanje je malterisanje gdje se uz odgovarajuće mašine nanosi fabrički pripremljen malter – mašinski malter, koji se doprema u vrećama ili u rinfuzi pomoću silosa. Za razliku od klasičnog malterisanja, mašinsko malterisanje ima određene prednosti: veću brzinu malterisanja, bolji kvalitet omalterisanih površina, manji broj radnika…
Mašinsko malterisanja podrazumjeva i postavljanje pocinčanih ugaonih profila kao zaštitnika svih ivica koje se malterišu (prozorske špalete, uglovi, stubovi, grede itd.) Ovi profili omogućavaju kvalitetniju ugradnju maltera i pružaju veću otpornost na udar. Takođe površine dva različita materijala (blok opeka-beton) se armiraju namjenskom mrežicom.

Najvažnije prednosti mašinskog nanošenja gotovih materijala su:

 • Brže izvođenje radova,
 • Veći stepen iskorišćenja materijala usled manjeg rastura,
 • Znatno veći dnevni učinak,
 • Čistije gradilište,
 • Lakši način manipulacije materijalom,
 • Ujednačeni kvalitet materijala.

Vrste mašinskog maltera

Cementno-krečni malter

Cementno-krečni malter za mašinsku i ručnu primjenu na unutrašnjim zidovima od cigle, blokova, siporeks blokova i betona. Proizvod je primjenljiv za mokre čvorove, kao i za površine na kojima će se postavljati keramika.Podloga na koju se nanosi malter mora biti čvrsta, čista i suva, bez slabo vezanih djelova i masnih mrlja.Malter se nakon nanošenja poravnava H-letvom. Nakon izvjesnog vremena zavisno od uslova na mjestu ugradnje (najčešće par sati), pristupa se završnoj obradi maltera adekvatnim alatom (strugač, kosa letva i sl.). U slučaju malterisanja betonskih ili drugih glatkih površina potrebno je na podlogu nanijeti Beton Kontakt u cilju poboljšanja prijanjanja maltera.
Svojstva:
–Visoka izdasnost,
– Izvrsna obradivost

Krečno-cementni malter

Lagani temeljni malter za vanjske i unutrašnje zidove na svim poroznim podlogama koje imaju termo-izolaciona svojstva kao što su šuplja cigla, porozni blokovi za zidanje, beton i sl.
S laganim dodatkom granula EPS-a. Vrlo izdašan.Podloga na koju se nanosi malter mora biti čvrsta, čista i suva, bez slabo vezanih djelova i masnih mrlja. Malter se nakon nanošenja poravnava H-letvom. Nakon izvjesnog vremena zavisno od uslova na mjestu ugradnje (najčešće par sati), pristupa se završnoj obradi maltera adekvatnim alatom (strugač, kosa letva i sl.).
Svojstva:

 • Vrlo visoka izdašnost,
 • Izvrsna obradivost,
 • Bez naprezanja.

Gipsano-krečni unutrašnji malter

Gipsani malter je jedinstven proizvod kod kog u isto vreme malterišemo i gletujemo. Karakteristike materijala nam omogućavaju da izvedemo Q4 kvalitet završne obrade, odnosno da povšine ispunjavaju i najviši stepen glatkoće.

Ne stvara prašinu

Istovremeno malterisanje i gletovanje sa usklađenim vremenom obrade nam omogućava da glet masu, dobijenu iz maltera filcanjem, utiskujemo u polučvrstu površinu maltera. Na taj način se dobija idealno ravna i glatka površina koju nije potrebno šmirglati. Tako se izbegava dodatno stvaranje prašine, skraćuje vreme izvođenja radova, a kvalitet završne obrade diže na viši nivo.

Poboljšana zvučna zaštita i termoizolacija

Kada težimo ka energetski efikasnom objektu, ovaj materijal je odličan izbor. Pored mnogobrojnih prednosti, zbog svoje specifične gustine istovremeno omogućava bolju toplotnu i zvučnu zaštitu..
Svojstva:

 • Visoka izdašnost,
 • Reguliranje vlažnosti,
 • Izvrsna obradivost,
 • Dobra mašinska obrada.

Termo-izolacioni malteri

Termo-izolacioni osnovni malter za vanjsku i unutrašnju upotrebu. S laganim dodatkom granula EPS-a. Podloga mora biti čista, suva, ne smrznuta, otprašena, vodoupojna, bez tragova iscvjetavanja, nosiva, bez trošnih djelova. Termo malteri se nanose mašinom (opremljena sa odgovarajućim dodacima) gusjeničasto, razvući i nakon stvrdnjavanja sjeći namjenskom letvom (izravnati površinu). Površinu ne treba zaribavati iligletovati. Moguć je rad u jednom koraku do debljine od 4cm. Kod većih debljina ili nejednakih debljina u malteru raditi u više koraka.
Prethodno nanijeti sloj ostaviti da se dovoljno dugo suši.

Svojstva:

 • Toplinska izolacija,
 • Visoka izdašnost,
 • Izvrsna obradivost,
 • Mogućnost nanošenja većih debljina nanosa.

Ukoliko pratite trendove i nova dostignuća u građevinarstvu, mi Vam možemo izaći u suret i brzo, kvalitetno i po povoljnim cijenama izvršiti usluge mašinskog malterisanja.
CO-MONT doo je izvođenjem radova iz oblasti mašinskog malterisanja postao jedan od najvećih izvođača radova na području tržišta koje zastupa. Iskustvom stečenim višegodišnjim radom i izvođenjem više desetina hiljada m2 godišnje svrstavamo se u red najorganizovanijih Izvođača mašinskog malterisanja. Tehnika i oprema, kao i obučene i organizovane radne grupe radnika koje zajedno djeluju preko 10 godina garantuju najbolji kvalitet i ispravnu primjenu ove vrste radova. Izborom naše firme za malterisanje Vašeg objekta, steći ćete potrebno povjerenje za nastavak završetka radova iz oblasti Završnih radova u građevinarstvu.

Zainteresovani ste za saradnju, Pridružite se Našem timu

Kontaktirajte nas i postavite nam pitanja